Fontys Sociale Studies Utrecht (2024)

  • Leren werken met Canvas
  • Aanvragen cursussen
  • Kopiëren van cursussen of cursusonderdelen
  • Link validatie
  • Afspraken praktijklijn =
  • Startpagina en Template
  • Video's klaarzetten
  • Tekst klaarzetten
  • Opdrachten klaarzetten
  • Communicatie met studenten
  • Portfolio
Samenvatting
Canvas is het learning management systeem (LMS) dat Fontys breed wordt ingezet voor studiemateriaal. Hieronder vind je algemene informatie over het gebruik van Canvas voor docenten.

Leren werken met Canvas

Alle docenten zetten de studiematerialen klaar op Canvas, ook het inleveren van gemaakt werk en het geven van feedback gaat altijd via Canvas opdrachten. In Canvas is voor alle docenten een instructietraining beschikbaar, waarin je leert werken met het systeem. Mocht je die nog niet hebben, dan kan het bedrijfsbureau je hieraan toevoegen.

Op de DLO portal vind je heel veel informatie en handleidingen voor Canvas. Heb je dus een vraag of kom je ergens niet uit, dan kan je hier vaak je antwoorden vinden

Aanvragen cursussen

Het aanvragen en klaarzetten van de cursus gebeurt via het bedrijfsbureau, zij zetten voor een nieuw collegejaar alle cursussen weer klaar en koppelen de desbetreffende studenten aan de cursus. Ook de studenten worden door het bedrijfsbureau aan de cursus gekoppeld, dat kan je niet zelf doen binnen Canvas. Mochten er studenten geen toegang hebben, kunnen ze dit via het bedrijfsbureau regelen.

Kopiëren van cursussen of cursusonderdelen

Voor elk studiejaar word er een nieuwe cursus klaargezet in Canvas. Studenten die de cursus niet binnen het studiejaar hebben afgerond gaan mee naar de cursus van het nieuwe studiejaar en leveren daar hun herkansing in. Je kan de materialen uit de oude cursus kopieren in de nieuwe cursus, op die manier staan de studiematerialen gelijk weer klaar voor de volgende jaarlaag. Dit kan je doen door de hele cursus te kopieren, of bijvoorbeeld elke module te kopieren. Voor het importeren van je vorige cursus kan je op de startpagina van de nieuwe cursus in de rechterkolom kiezen voor de optie 'bestaande inhoud importeren'. Vervolgens selecteer je de oude cursus en kies je ervoor om of de hele cursus te importeren, of specifieke inhoud uit de cursus te importeren.

Let op bij het kopiëren van je gehele cursus overschrijf je het format dat klaargezet is, bedenk dus even goed of het handig is om de hele cursus te kopiëren, of bijvoorbeeld per module te kopiëren naar de nieuwe cursus die is klaargezet.

Link validatie

Na het klaarzetten van de cursus, of na het kopiëren van de cursus is het handig om de linkjes in je cursus te valideren. Het kan immers voorkomen dat bepaalde webpagina’s of artikelen niet meer toegankelijk zijn. Dit doe je door in je cursus naar instellingen te gaan, en dan zie je in de rechter kolom de optie ‘links in inhoud valideren’. Een handleiding vind je hier.

Afspraken praktijklijn =

Gebruik studiewijzer

Om het overzicht in grote cursussen te behouden is het belangrijk niet alle documenten, pagina's en opdrachten in modules te zetten. Hiervoor hebben we per beroepsproduct een studiewijzer ontwikkeld. Het idee is dat alles via de studiewijzer te vinden is. De studiewijzer is dus de landing page en daar vandaan moet een student alle opdrachten, powerpoints, artikelen en inlevermomenten kunnen vinden. Dit doe je door vanuit deze pagina door te linken.

Naamgeving materiaal in cursussen

Bij grote cursussen als KmdP OidP WidP is het belangrijk om bij opdrachten en documenten duidelijk te maken bij welk onderdeel een opdracht hoort. De afspraak is om altijd te beginnen met de afkorting BP (voor beroepsproduct) en vervolgens de afkorting van het beroepsproduct, bijvoorbeeld VR (vieren en rituelen) of LS (lessenserie). Je krijgt dan bijvoorbeeld de volgende omschrijving:

BP VR inleveren gehele product eerste kans

BP VR inleveren gehele product herkansing

Zo ziet het er ook strak en duidelijk uit wanneer studenten het in hun portfolio stoppen.

Startpagina en Template

Voor de cursussen gebruiken wij een vast Template, zodat alle cursussen hetzelfde zijn ingericht en de systematiek helder is voor studenten. Dit template wordt standaard in een nieuwe cursus geplaatst en kan centraal geüpdatet worden. Hierin vind je naast een standaard startpagina, ook verschillende voorbeeldpagina’s die je kan gebruiken voor het inrichten van je cursus.

Startpagina Banner: Je kan de foto aan de bovenkant (de banner) vervangen en een foto kiezen die meer bij je cursus past. Let dan wel op de rechten van de foto (gebruik bijvoorbeeld Unsplash.com om er zeker van te zijn dat het een rechtenvrije afbeelding betreft). Als je deze foto toevoegt klik je op de afbeelding en vervolgens op 'beeldopties'. Bij de beeldopties type je in het vakje 'Alt Tekst' het woord: banner. Vervolgens sla je de pagina op. Op deze manier wordt de foto gelijk op de juiste grootte in je pagina opgenomen.

Hetzelfde trucje kan je gebruiken voor je docentenfoto. Wanneer je in het vakje Alt Tekst het woord: avatar intypt, dan krijgt je docentenfoto automatisch de goede afmetingen (wel eerst op opslaan klikken). Een uitgebreide handleiding vind je hier

Video's klaarzetten

Wil je gebruik maken van videos? Zet deze dan online op My Mediasite, dan kost het geen ruimte op Canvas, en kan je het filmpje makkelijk in je cursus zetten. Dit geldt alleen voor video's die je zelf hebt gemaakt. Bestaande video's kan je opnemen in je cursus door te linken naar bijvoorbeeld YouTube.

Tekst klaarzetten

Wil je artikelen toevoegen aan je cursus? Let dan goed op de auteursrechten. Wanneer je kan linken naar een artikel ipv hem opnemen is dat altijd een slimme optie. Alle informatie rondom auteursrecht vind je bij het auteursrechten informatiepunt van Fontys. Hier vind je ook de vuistregels voor hergebruik Tekst - Beeld – Geluid

Heb je verder nog vragen over auteursrecht, neem dan contact op met het Auteursrechtinformatiepunt, via auteursrecht@fontys.nl.

Opdrachten klaarzetten

Er zijn veel opties bij het klaarzetten van opdrachten voor studenten. Zo kan je ervoor kiezen studenten individueel of in een groep te laten werken, kan je peer review verplichten en nakijken met de Speedgrader met behulp van een rubric. Let hierbij binnen grote cursussen goed op de naamgeving van de opdracht.

Bij het summatief beoordelen van opdrachten binnen canvas is het belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van de plagiaatscan. Deze kan je aanzetten bij het bewerken van je opdracht. Mocht hieruit voortkomen dat er plagiaat is gepleegd, dan vind je hier de procedure rondom fraude en plagiaat.

Communicatie met studenten

Alle communicatie die betrekking heeft op de cursus, gaat via Canvas. Een makkelijke manier om alle studenten uit de cursus een bericht te sturen is via 'aankondigingen'. Op deze manier stel je de cursisten gemakkelijk op de hoogte van bv een wijzing in de collegeplanning.

Portfolio

Binnen Canvas werken we met Portflow voor het opbouwen van studenten portfolio's. Via de ontwikkelaar Drieam vind je alle recente handleidingen rondom de portfoliotool. Hier vind je hoe de studenten portfolio's kunnen opbouwen, maar ook hoe jij als docent een opdracht klaar kan zetten waarin ze een bevroren portfolio kunnen inleveren.

Fontys Sociale Studies Utrecht (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6423

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.